Caii Plynii Secundi Naturalis historiae liber I [– tricesimiseptimi]

 


Plini Segon, Gai, ca. 24-79 — Naturalis Historia — Caii Plynii Secundi Naturalis historiae liber I [– tricesimiseptimi] — Impressi Venetiis : per Nicolaum Ienson Gallicum, 1472 — 364 folis ; 2º ; 39 cm — Codi: Inc. 2

Es tracta del segon incunable de la nostra col·lecció. Una Naturalis Historia completa, amb els 37 llibres, impresa a Venècia per Nicolaum Ienson Gallicum el 1472. És una enciclopèdia especialitzada en ciències naturals escrita per Plini el Vell, en llatí Gai Plini Segon, entre els anys 77 i 79 després de Crist. En ella s’estudien matèries tan variades com l’astronomia, la geografia, l’antropologia, la zoologia, la botànica, la jardineria, la medicina o la mineralogia, entre d’altres disciplines. Sembla ser que fou el mateix Plini el Vell qui supervisà la publicació dels deu primers llibres de la Naturalis Historia durany l’any 77, i va ampliar i revisar els continguts de la resta de llibres durant els seus dos últims anys de vida, sense arribar a publicar-los ell personalment. La publicació de la resta de la seva obra es deu al seu nebot, Plini el Jove. Plini el Vell va morir el 25 d’agost de l’any 79 a Estàbia, víctima de l’erupció del volcà Vesubi.

Aquest volum conté moltes caplletres profusament adornades, amb colors molt vius i també amb incrustacions d’or. Algunes caplletres, però, no es van arribar a il·luminar i els productes químics de la preparació han acabat traspassant les fulles. A més, el llibre presenta alguns intents d’escapçar caplletres per arrancar-les. També caldrà refer l’enquadernació, feta amb pell i amb tapes de cartró.

Import total de la restauració i la digitalització: 483,60€

Ja hem aconseguit tot l’import necessari!

[wppb progress=”483.60€/483,60€” fullwidth=true option=orange text=”Hem aconseguit: 483,60€/483,60€”]