Prima [– tertia] pars Su[m]me fratris Anthonini de Florentia …


Prima [– tertia] pars Su[m]me fratris Anthonini de Florentia … / Antoní, sant, arquebisbe de Florència, 1389-1459 — [Venetiis] : ex inclyta officina Nicolai Ienson Gallici, 1477-1480 — 2º ; 30 cm – Codi: Inc. 5

L’autor d’aquesta obra va ser Antonino Pierozzi, conegut com a Antoní de Florència, (1389-1459). Fill d’un notari florentí, fou un frare dominic italià, venerat com a sant per l’Església Catòlica. Va ser nomenat arquebisbe de Florència el 1446. La Summa theologica és una de les seves obres més destacades. Hi ha 71 edicions publicades entre el 1477 i el 1503 en quatre llengües. Està composta per 5 volums, i conté una carta de Franciscus Moneliensis a l’inici del text.

Aquest exemplar és un incunable, el bloc del qual està molt ben conservat. El paper sobre el que està imprès és resistent i de bona qualitat. Les pàgines es mantenen blanques i es poden apreciar els calderons manuscrits amb tintes blava i vermella. També són singulars l’escut pintat a mà, les lletres inicials miniades amb filigranes i, la primera inicial del pròleg que està daurada. El text està compost per dues columnes amb tipus gòtics.

La part que necessita ser restaurada és l’enquadernació, que és de tapes de fusta, tres nervis dobles vistos, i folrada amb pell decorada amb línies i ferros gofrats. La tapa del darrera està trencada i ha perdut bona part del suport. Les antigues tanques metàl·liques també estan trencades i la pell del llom, trencada i desadherida, deixa al descobert el cosit i els nervis del bloc.

Les intervencions que s’han de dur a terme són: la neteja mecànica en sec tant del bloc com de l’enquadernació; consolidacions puntuals dels forats i estrips del bloc; desmuntar la coberta per tal de poder reconstruir la part faltant de la tapa posterior perquè protegeixi el bloc; consolidar i reintegrar la pell del llom i les guardes per poder retornar la funcionalitat a l’enquadernació.

Import total de la restauració i la digitalització: 876,72€ – Apadrina aquest llibre

Fins ara hem aconseguit…

Hem aconseguit: 460,00€/876,72€