Mentre continuen els treballs de catalogació del fons de Mn. Manuel Trens i Ribas, ens hem trobat una exemplar excepcional pel seu immens valor històric contemporani que té. Es tracta del llibre Les 100 Numéros du Petit Français : organe authentique des Officiers français prisionniers à Brandebourg et Halle (Allemagne), a càrrec d’Hubert de Larmandie, i amb un prefaci de Charles Benoist. L’obra està editada per Bloud & Gray Éditeurs, amb indicació de Paris i Barcelona, l’any 1917. La impressió va anar a càrrec de l’Imprimerie Artistique “Lux” de Paris.

El volum els 100 números de la revista que els oficials de l’exèrcit francès van editar mentre estaven presoners a Brandebourg i Halle, a Alemanya, per part de l’exèrcit alemany, durant la Primera Guerra Mundial. La cronologia va des del dilluns 14 de setembre (el 5è dia com a presoners) fins al dimarts 22 de desembre de 1914, comptabilitzant un total de 104 dies de cautiveri. Al llibre hi trobem moltes de les il·lustracions típiques de l’època, moltes en color.

A Catalunya som la única biblioteca que actualment disposa d’aquest exemplar, mentre que a l’estat espanyol (segons una consulta al catàleg de Rebiun) hi ha còpies a les universitat de València, Sevilla i Granada.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>