quijote-uteha-1956

Hem rebut en donació una interessant edició de 1956 d’El Quixot, de Miguel de Cervantes. Es tracta d’una obra editada per l’Unión Tipográfica Editorial Hispano Americana, en 2 volums (amb 514 i 602 pàgines respectivament), amb notes i comentaris del Dr. Agustín Millares Carlo. Tot i això, el més destacat d’aquesta edició són, sens dubte, les seves il·lustracions, a càrrec de Gustave Doré. Aquesta edició es va acabar d’imprimir el 31 de gener de 1956 i consta de 4.000 exemplars.

L’il·lustrador francès Gustave Doré (1832-1883) està considerat un dels millors il·lustradors d’El Quixot. Destaca per les il·lustracions que va fer per a una edició francesa de l’any 1863. Val a dir que durant els treballs d’aquesta il·lustració el mateix Doré va residir un any a Barcelona. En l’edició d’UTEHA del 1956 hi trobem 62 làmines en el primer volum, i 58 làmines en el segon volum.

Finalment volem donar quatre pinzellades històriques sobre l’editorial. L’Unión Tipográfica Editorial Hispano Americana (o UTEHA) fou una editorial fundada per un emigrant gallec, José González Porto. Fou una de les principals editorials mexicanes i de tota Amèrica Llatina del segon terç del segle XX. L’editorial estava especialitzada en l’àmbit científic i tècnic, però com veiem també va editar llibres de literatura. Aquesta editorial té una forta vinculació amb l’emigració catalana posterior a la Guerra Civil, tal i com explica la Teresa Férriz Roure en el seu article “La edición catalana en México“. Per exemple, Estanislau Ruiz Ponsetí en fou el seu gerent entre 1940 i 1965. Des d’aquest càrrec Ruiz Ponsetí va donar feina a prestigiosos intel·lectuals catalans a l’exili, com per exemple Lluís Nicolau d’Olwer, Pere Calders, Albert Folch i Pi, Lluís Ferran de Pol, Marcel Santaló o Miquel Santaló i Parvorell, entre molts d’altres. Va tancar definitivament l’any 1977, amb la mort del seu fundador.

Volem recordar també que enguany se celebren els 400 anys de la mort de Cervantes. Incorporar, doncs, aquesta edició a la Biblioteca és sens dubte una notícia prou important i que afegeix valor al nostre fons. Val a dir, a més, que som l’única Biblioteca del CSUC que disposa d’aquesta edició.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>