Recentment la Biblioteca ha pogut completar la restauració de dos incunables més del seu Fons de Reserva; aquests dos incunables estan relligats junts, juntament amb un imprès del 1516. En concret, es tracta de les següents obres:

Pel que fa als dos incunables, en primer lloc, hi ha el número 76. Es tracta de l’obra De sensu composito et diviso, de Paolo della Pergola, la que possiblement sigui la seva principal obra. Està imprès a Pavia per Marinus de Lavalle el 5 de novembre de 1488. Da Pergola fou un important filòsof humanista i matemàtic italià, que va morir a Venècia l’any 1455. Se l’inclou també dins la lògica  occamista. Fou deixeble de Pau de Venècia. En tot el CCUC, només hi ha aquest exemplar.

D’altra banda, l’incunable 84, amb l’obra Summulae in Aristotelis Physicam, del teòleg i filòsof anglès Guillem d’Occam, imprès a Bolonya per Benedicti Hectoris Bononiensis el 13 de desembre de 1494. Com en el cas anterior, en tot el CCUC només hi ha l’exemplar que custodiem a la Biblioteca.

Finalment, pel que fa a l’imprès, es tracta de l’obra Questiones et decisiones physicales insignium virorum, del filòsof Albert de Saxonia, impresa a Paris per Josse Badius i Conrad Resch el mes de febrer de 1516. Albert de Saxonia fou, entre d’altres, el primer rector de la Universitat de Viena, i també bisbe d’Halberstadt entre 1366 i 1390, any que morí. Pel que fa a la seva lògica, de Saxonia mostra també una clara influència respecte Guillem d’Occam. D’aquest llibre al CCUC n’apareixen tan sols tres exemplars: la Biblioteca de la UB té dues edicions, aquesta del 1516 i una posterior del 1518; i la BPEB té també una exemplar de l’edició del 1516.

Veiem, de forma clara, la raó per la qual aquestes tres obres estan relligades juntes, i és que tant Paolo da Pergola com Albert de Saxonia són continuadors de la corrent lògica iniciada per Guillem d’Occam.

La restauració ha anat a càrrec del Taller de Restauració del Monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, a qui volem felicitar per l’excel·lent feina que han realitzat.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>