A la Biblioteca podem saludar la incorporació del volum IV d’un projecte editorial de Trotta (Madrid). Es tracta de Obras completas de Filón de Alejandría. El projecte editorial de Trotta ens fa una doble aportació positiva: per una banda, ens acosta a un personatge i un context cabdals per a entendre el desenvolupament posterior del cristianisme al nord d’Àfrica, i que va cristal·litzar en «l’escola d’Alexandria», caracteritzada per una lectura al·legòrica del text bíblic. Per una altra, ens presenta en llengua vernacla els textos de Filó. Això permet de poder endinsar-nos en un univers  intel·lectual complementari al nostre, ja que ressegueix el missatge bíblic i la seva actualització des d’una òptica jueva coetània a la de Jesús, Pau, les Esglésies apostòliques.

Autor prolífic, que visqué a cavall entre el primer mil·lenni abans de Crist i el primer després de Crist (15 aC. – 45 dC.), la seva òptica exegètica i hermenèutica ens serveix en una triple direcció intel·lectual:

  1. Gràcies a aquest autor, coneixem de primer mà a un representant excepcional del batec filosòfic i religiós del judaisme a Alexandria entre els segles I a.C. i I d.C.
  2. També testimoniem un exemple de diàleg entre el judaisme i l’humanisme hel·lenístic i la comprensió social i cultural romana.
  3. Podem aprofundir en l’al·legorisme, com a tècnica hermenèutica per a comprendre la riquesa de sentits que la pròpia Escriptura sagrada permet d’intuir.
L’edició Obras Completas de Filón de Alejandría constarà de 8 volums, distribuïts de manera desigual. El motiu és l’extensió d’algunes obres de l’autor alexandrí. Actualment han vist la llum els volums I–V. 
 
El volum IV conté les següents obres filonianes:
 
  • De caràcter temàtic: Sobre los sueños
  • De caràcter historicobíblic: Sobre Abraham, Sobre José
  • De caràcter ètic: Sobre las virtudes, Premios y castigos

De gran preu són els elements crítics que ens aporta aquesta edició; les notes al text, de mesura justa i amb bona informació per a una lectura que d’entrada es preveu difícil per la densitat sintàctica de l’autor alexandrí, i els índex, de gran ajut, sobretot el filònic (cites bíbliques, referències a altres obres de Filó, de termes grecs i de matèries).

Desitgem que es pugui completar el projecte editorial, incloent-hi un índex general que ens ajudi en la recerca textual del mateix Filó.

José Pablo Martín (ed.), Filó d’Alexandria. Obras completas (Estructuras y procesos 1-8), Madrid: Trotta, 2009-2016. ISBN9788498790641 

Autor de la ressenya: Marcos Aceituno Donoso

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>