Novetat a la Biblioteca: “Bismark et l’Église: le Culturkampf (1870-1878)”
Share Button

bismarkBenvolguts, benvolgudes,

us informem d’una nova novetat que acaba d’arribar a la Biblioteca. Es tracta del llibre Bismark et l’Église: le Culturkampf (1870-1878), obra de Georges Goyau, editada en 4 volums a Paris, per l’editorial Perrin, entre 1911 i 1913. Goyau fou en destacat historiador francès especialista en història religiosa.

La Kulturkampf va ser un conflicte de caire religiós i cultural, que va enfrontar el Canceller de l’Imperi Alemany Otto von Bismark, protestant i d’esperi fortament prussià, amb l’Església Catòlica i el Zentrum, el llavors partit dels catòlics alemanys. No en va, per a Bismark el catolicisme apareix com a un element estranger i pertorbador del nou Imperi Alemany, que havia nascut tot just el 1871. Aquest conflicte es va centrar especialment en l’àmbit legislatiu, ja que el govern va legislar des del parlament en contra del catolicisme polític, on va trobar aliats en molts altres partits tradicionalment lliberals i anticlericals. En l’àmbit de l’ideologia, les accions empreses des del Govern tenien un fort component de Pangermanisme i d’anticatolicisme; aquests dos aspectes van provocar greus tensions a nivell jurídico-legislatiu entre el secularisme i la llibertat religiosa.

Aquest conflicte finalitza amb l’intervenció del Papa Lleó XIII el 1878, quan envia una carta al Canceller.

Quan Lleó XIII és elegit Papa el 1878, envia de seguida un missatge al Kàiser Guillem I de Prússia fent una “crida a la magnanimitat del seu cor perquè la pau i la tranquil·litat de les consciències siguin tornades als catòlics”. Vetllaria en contrapartida “perquè la fe que professen els seus fidels, [la mostrin], amb la més conscienciosa devoció, súbdits respectuosos i fidels de la Seva Majestat”.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Kulturkampf [Consulta: 25/01/2016]

Esperem que aquesta novetat i aquests nous continguts siguin del vostre interès.

Atentament,

L’Equip de la BPEB