Avui mateix hem rebut, procedent del Taller de Restauració del Monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, la restauració del Manuscrit 73 del nostre fons de Reserva. Es tracta d’un manuscrit amb el títol Quinti Curtii Rufi historia[rum] Alexandri Macedonis libri, escrit el 1466 al nord d’Itàlia, probablement a partir d’una còpia anterior obra de l’humanista italià Lorenzo Valla.

Segons l’informe que ens ha presentat el Taller de Restauració, les principals accions que s’han dut a terme han estat:

  • Pel que fa a la restauració del cos del llibre, s’ha efectuat una neteja en sec; s’ha fet una reintegració mecànica de les zones perdudes del pergamí amb paper japonès; s’han aplanat les arrugues de les guardes de paper i s’han consolidat els estrips amb tissú; s’han cosit i s’han fixat les guardes davanteres i posteriors; i finalment s’ha procedit a l’adhesió al llom del llibre de cordills de cànem per tal de prolongar els nervis originals del llibre i poder-hi adjuntar una nova enquadernació.
  • En relació amb la restauració de l’enquadernació, s’ha procedit a la preparació d’una enquadernació temporal, anomenada “de conservació”, que permet un desmuntatge senzill si en algun moment es vol dotar al llibre d’una nova enquadernació; s’ha efectuat un muntatge (amb els nervis de cordill prolongats) del cos del llibre a unes tapes de cartró de conservació embolcallades per una funda de paper secant. Els cordills s’han adherit a la coberta de paper secant de tal manera que es puguin tallar i reutilitzar en cas de voler reenquadernar el llibre. Finalment s’ha fet una addició d’una coberta de cartolina gris de conservació per a protegir la nova coberta de paper secant.
  • I per a la conservació, s’ha preparat una caixa de protecció amb cartró neutre microcanal.

 

La restauració d’aquesta obra ha estat possible gràcies a l’ apadrinamentde:
Marcos Aceituno Donoso, Jordi Cortada Aparicio, Ibon Mardaras Ardines i als alumnes del Curs de Fonts Litúrgiques Hagiogràfiques de la Facultat Antoni Gaudí (Curs 2018-2019)

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>